[...] ilości lecytyny: 100 g wątroby wołowej zawiera prawie 3500 mg lecytyny 100 g steku wołowego daje prawie 500 mg lecytyny 1 duże jajo dostarcza ponad 1000 mg lecytyny A dla przeciwwagi 1 średnie jabłko dostarcza mniej niż 30 mg lecytyny 1 średni banan dostarcza mniej niż 4 mg lecytyny Zarówno lecytyna, jak i cholina odpowiadają m.in. za [...]
Nowotwory przewodu pokarmowego (GI) obejmują nowotwory wywodzące się z jelita cienkiego, odbytnicy, okrężnicy, trzustki, pęcherzyka żółciowego, przełyku, żołądka, dróg żółciowych i wątroby. Dwa najczęstsze nowotwory przewodu pokarmowego to rak żołądka i jelita grubego, które dotykają odpowiednio 952 000 i 1,4 miliona pacjentów rocznie. [...]
[...] a nie wydalany z moczem. Nadmiar witaminy A może powodować objawy, takie jak bóle głowy, nudności i zawroty głowy. Wysoka zawartość witaminy A jest szczególnie toksyczna dla płodu i może powodować wady wrodzone. Dopuszczalny górny poziom spożycia witaminy A u osób dorosłych, w tym kobiet w ciąży, wynosi 3000 mikrogramów. Podsumowanie Podroby [...]
[...] odżywczych, a dokładnie białka, które trawione jest w naszym żołądku. Podsumowanie Prawidłowe funkcjonowanie naszego żołądka niesie za sobą wiele czynników istotnych dla całego organizmu, a nie tylko, jak części osób mogłoby się wydawać, samego procesu trawienia. Z tego też względu tak bardzo istotne jest zadbanie o prawidłową kwasowość [...]
Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]
Wirusy to niewielkie zakaźne cząstki, które infekują wszystkie formy życia. Są niezdolne do rozmnażania się poza komórką swojego gospodarza – żeby przeżyć, muszą dostać się do tych komórek. Nie mają one struktury komórkowej, nie posiadają organelli i nie zalicza się ich do organizmów. Postaw na umiarkowane ćwiczenia Umiarkowane ćwiczenia [...]
Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]
[...] problemem jest zalew nieprawdziwych informacji dotyczących treningu, ale też szeroko rozumianego zdrowia. Wiele osób twierdzi np., iż organizmy GMO są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia m.in. rakotwórcze – tylko…, że aż 87% naukowców z USA zrzeszonych w ramach American Association for the Advancement of Science twierdzi, iż podobne modyfikacje są [...]
Niedawno pewna propagatorka wątpliwych tez, dotyczących treningu stwierdziła, iż przed wyjazdem na urlop nie należy trenować aerobowo, gdyż powoduje to nadmierną retencję (zatrzymywanie w ciele) glikogenu i konsekwencji opuchnięcie mięśni. Nikt nie udowodnił, by zmagazynowanie niewielkiej, fizjologicznej ilości wody miało wpływ, na estetykę [...]
Na takie stwierdzenie chyba jeszcze zbyt szybko. Ale…? Jednak już o wspomaganiu zdrowia kobiety zmagającej się z zespołem policystycznych jajników sądzę, że można wspominać. Zanim jednak przyjdziemy do szczegółów, krótkie wprowadzenie na temat zespołu policystycznych jajników. Karnityna - co ona może…? Wiele badań naukowych wykazuje bowiem, że [...]
[...] jest naprawdę niezła i jeśli faktycznie zbudował ją głównie dzięki diecie przodków, to naprawdę jesteśmy pełni podziwu. Liver King jak się okazuje jest też inspiracją dla innych. Influencer fitness Jesse James West poszedł w jego ślady i przez 50 godzin próbował jeść, trenować i spać jak King. Pod jego czujnym okiem jadł surowe organy, w [...]
Na temat cukrów, nawet tych naturalnego pochodzenia, słyszymy wiele faktów oraz mitów. Jedni są za opcją słodzenia i używania produktów zawierających cukry, w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które [...]
[...] na stężenie cholesterolu, a więc pośrednio na ryzyko sercowo-naczyniowe (i ryzyko śmierci z innych przyczyn). Probiotyki z Lactobacillus acidophilus mogą mieć znaczenie dla osób cierpiących z powodu zespołu jelita drażliwego, mogą niwelować drożdżakowe zapalenie pochwy i sromu, a także zmniejszać powikłania związane ze stosowaniem [...]
[...] i wzrost wydolności. Biegacze, którym podawano żelazo, mogli pracować średnio o 9,3% dłużej. Hemoglobina jest nośnikiem tlenu i dwutlenku węgla, co jest niesamowicie ważne dla sportowców. Ferrytyna jest białkiem wiążącym żelazo. Spadek stężenia ferrytyny świadczy o małej ilości zmagazynowanego żelaza. Wnioski Zanim zaleci się komuś podawanie [...]
[...] Skuteczność działania i niezwykła popularność kreatyny sprawiły, że przez te wszystkie lata świat nauki wykonał wręcz niezliczoną ilość badań sprawdzających jej przydatność dla sportu. Wyniki były na tyle spektakularne, że w pewnym momencie, gdy sprawdzono już (chyba) wszystkie parametry sportowe, które może poprawiać kreatyna, naukowcy [...]
[...] dostarcza od 0,1 mg do 14,3 mg resweratrolu w litrze. Niestety, zawarty tam etanol w większości niweluje korzyści z podaży resweratrolu. Metabolity alkoholu są rakotwórcze, dlatego etanol sklasyfikowano jako czynnik kancerogenny I klasy wg IARC. Ponieważ resweratrol jest naturalnie występującym związkiem, został dokładnie przebadany pod kątem [...]
Według badań naukowych mamy wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka czy cukrzycy, wystarczy zmienić nawyki żywieniowe. Sama rezygnacja z alkoholu mogłaby uratować na świecie każdego roku nawet 3 mln osób. Niestety większość ludzi nie podejmuje odpowiednich działań, by przedłużyć sobie życie, lub robi to zbyt późno. Podsumowując Dieta ma [...]
[...] nie tylko. Z pomocą przychodzą produkty, które pozwalają na wzbogacenie diety o dodatkowe kalorie w małej porcji. Podsumowanie Olej MCT to suplement wart uwagi, szczególnie dla osób, które potrzebują źródła szybkiej energii, a niekoniecznie chcą, by były to węglowodany. Doskonale sprawdzi się także dla wegan, wegetarian, osób będących na diecie [...]
[...] gromadzą się w mitochondriach tkanki mięśniowej i przetwarzają tu światło na ATP, tyle że współpracują w tym procesie z koenzymem Q10 – związkiem o kluczowym znaczeniu dla produkcji energii użytecznej w zwierzęcych organizmach, dostępnym m.in. w postaci suplementów diety. Kolejnym krokiem badaczy było uzyskanie dowodu na to, że metabolity [...]
[...] proliferacji, duża ilość glukozy może prowadzić do upośledzenia funkcji układu odpornościowego i pogłębiania stanów patologicznych. Odpowiednia ilość glukozy jest niezbędna dla podtrzymania funkcjonowania układu odpornościowego (także mózgu i krwinek czerwonych), ale jej podwyższona ilość prowadzi do nadmiernej produkcji cytokin prozapalnych, [...]